
Το «παιδί» της Θεσσαλονίκης
Το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, την περίοδο ακόμη της τουρκοκρατίας, για τα έκθετα και τα ορφανά της πόλης εκδηλώθηκε πολύ πριν από την επίσημη ίδρυση του Βρεφοκομείου «Άγιος Στυλιανός». Η φροντίδα αυτή είχε ανατεθεί στο Ελληνικό νοσοκομείο της πόλης κάτω από την πνευματική εποπτεία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Η ίδρυση του Βρεφοκομείου τοποθετείται στο 1840. Το 1890 πυρκαγιά κατέστρεψε το νοσοκομείο στο κέντρο της πόλης και αγοράστηκε ο χώρος στη συμβολή των οδών (σήμερα) Αλ. Παπαναστασίου και Αλ. Συμεωνίδη, όπου μετεγκαταστάθηκε το Νοσοκομείο και το Βρεφοκομείο. Από το 1912 βρέθηκαν έγγραφα που φέρουν την επωνυμία Βρεφοκομείον Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητος Θεσσαλονίκης «ο Άγιος Στυλιανός», ο οποίος θεράπευε ασθένειες και ανίατα πάθη σε παιδιά. Το 1913 αυτονομήθηκε το Βρεφοκομείο και την εποπτεία του ανέλαβαν εθελόντριες κυρίες που έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο, ενώ το 1938 πέρασε στη δικαιοδοσία του Δήμου Θεσσαλονίκης, όταν το τότε Υπουργείο Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως γνωστοποίησε τον τερματισμό της οικονομικής στήριξης προς το Βρεφοκομείο, και από το 1941 μέχρι σήμερα στεγάζεται σε οίκημα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Είναι αξιοσημείωτο ότι 65 χρόνια μετά, η πολιτεία όχι μόνο δεν ίδρυσε, όπως έκρινε ότι έπρεπε να γίνει, νέο Βρεφοκομείο, αλλά τη μέριμνα για τον «Άγιο Στυλιανό» που εξυπηρετεί όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, την άφησε στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στην εθελοντική προσφορά των δημοτών της πόλης. Το 1982 μάλιστα ιδρύθηκε Βρεφονηπιακός Σταθμός στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το κοινωφελές έργο του.
Η αγκαλιά της Θεσσαλονίκης
Ο σκοπός της λειτουργίας του Βρεφοκομείου είναι να φέρει το χαμόγελο στα εγκαταλειμμένα βρέφη, στις ψυχές που δοκιμάζουν τη σκληρότητα της ζωής από την αρχή της. Στον Άγιο Στυλιανό φιλοξενούνται παιδιά ηλικίας ολίγων ημερών έως 2,5 ετών. Έρχονται στο ίδρυμα είτε με εντολή του εισαγγελέα λόγω κακοποίησης ή εγκατάλειψης, είτε λόγω προσωρινής ή μόνιμης ανικανότητας των φυσικών γονέων να τα φροντίσουν. Ο Άγιος Στυλιανός έχει περιθάλψει μεγάλο αριθμό παιδιών που βρίσκουν στέγη, τροφή ιατρική περίθαλψη, φροντίδα. Παράλληλα όμως προσφέρει όλα τα ψυχοκινητικά ερεθίσματα που είναι απαραίτητα για την πνευματική και τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού, για τη συναισθηματική του ασφάλεια και ισορροπία. Το 1999 ξεκίνησε ο θεσμός των εθελοντριών μητέρων, μια ομάδα γυναικών που υποστηρίζουν το έργο του Δημοτικού Βρεφοκομείου. Με στόχο να αποφευχθεί η ιδρυματοποίηση των βρεφών που φιλοξενούνται στο Βρεφοκομείο, οι εθελόντριες με περίσσευμα ψυχής και αγάπης προσφέρουν στα παιδιά φροντίδα, στοργή και ψυχαγωγία. Παράλληλα το Βρεφοκομείο προσφέρει φιλοξενία και υποστήριξη σε ανύπαντρες μητέρες που εγκυμονούν. Συγχρόνως ο Βρεφονηπιακός Σταθμός δέχεται βρέφη και νήπια εργαζόμενων μητέρων και οικονομικά αδύνατων οικογενειών, παρέχοντας φιλοξενία, τροφή και εκπαίδευση, όλες τις εργάσιμες ημέρες του χρόνου. Ο αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνται στο Βρεφονηπιακό Σταθμό ξεπερνά τα 250. Η διόγκωση του Βρεφονηπιακού Σταθμού είχε ως συνέπεια τη συρρίκνωση του Βρεφοκομείου και για το λόγο αυτό η σημερινή διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε τη δημιουργία μιας νέας πτέρυγας για την επέκταση του Βρεφοκομείου, ένα έργο πνοής για τη λειτουργία του στα επόμενα χρόνια και το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί. Το Βρεφοκομείο ανακαινίστηκε ριζικά και αποτελεί τη μεγάλη ανθρώπινη αγκαλιά της Θεσσαλονίκης που τροφοδοτεί το παιδικό χαμόγελο.
Το καμάρι της Θεσσαλονίκης
«Με τη συμπαράσταση των Θεσσαλονικέων ο Άγιος Στυλιανός καθίσταται ο σημαντικότερος κοινωνικός πυλώνας της Βόρειας Ελλάδας κι έχει πλέον αποκτήσει πανελλήνια εμβέλεια και προσφορά. Η Θεσσαλονίκη γι άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι είναι πόλη με ανθρώπους ευαίσθητους κι αλληλέγγυους. Η νέα διοίκηση του Ιδρύματος έχει θέσει σημαντικούς στόχους για την επέκταση των εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση της λειτουργίας, ώστε να μπορούμε να φιλοξενούμε περισσότερα βρέφη σε καλύτερες συνθήκες, να εφαρμόζουμε προγράμματα κοινωνικής στήριξης των αναδόχων οικογενειών, να εκπαιδεύουμε καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό μας, εργατικό και εθελοντικό, να ευαισθητοποιούμε τους πολίτες για να συνδράμουν στο έργο μας, να προικίσουμε τους μικρούς σήμερα φιλοξενούμενούς μας, ώστε όταν ενηλικιωθούν να αντιμετωπίσουν το ξεκίνημα των σπουδών και της ζωής με καλύτερες προϋποθέσεις. Αναφέρομαι στο ασφαλιστικό πρόγραμμα που πρόσφατα ξεκινήσαμε προκειμένου να προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης των βρεφών μας σήμερα αλλά και αύριο. Η μεγάλη αυτή οικογένεια, που χάρη στη δράση του Συλλόγου Εθελοντριών Μητέρων, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, βλέπει μπροστά και με την προσφορά της τιμά ολόκληρη την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Η κοινωνία της Θεσσαλονίκης έχει αγκαλιάσει τον Άγιο Στυλιανό και μπορεί πλέον να αισθάνεται υπερήφανη γι αυτή την κοιτίδα κοινωνικής πρόνοιας, που, Δήμος και πολίτες, έχουμε δημιουργήσει. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ακόμη τους συνεργάτες μου στη διοίκηση αλλά και στις υπηρεσίες του Αγίου Στυλιανού. Δίνουν καθημερινά τη μάχη για να πετύχουμε τους στόχους μας και να στηρίξουμε, μαζί με τις εθελόντριες μητέρες, τις άξιες γυναίκες της Θεσσαλονίκης που συνδράμουν στο έργο μας, τα αγγελούδια που η ατυχία έφερε στον Άγιο Στυλιανό, αλλά η τύχη τους ανοίγει μια καινούρια σελίδα με τη φροντίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και των συμπολιτών μας. Δική μας ευθύνη είναι να μετατρέψουμε αυτή την ατυχία σε τύχη, την εγκατάλειψη σε θαλπωρή, την αβεβαιότητα σε σιγουριά για το μέλλον τους.»